LAWLESS LOGO 2021.png

Project Victorian Modern



You know the kind of people that when you meet them, you just click? Your immediate conversation mimics years of coffee shop dates and meme sending tactics? Well, those were my #ProjectVictorianModern clients for me. Once we met, I just knew our design minds were going to sync-up in the best way!


Their 1900 Victorian home was imploring to be designed. The objective for this space was to turn a once beloved and eccentric home from a tired and dated space, into a uniquely modern sanctuary.



The living room was simple, but didn’t have the New England coziness that the clients (who moved from the south) were looking for. To gain storage, because kids and life, we did custom built-in’s with a new fireplace. On the fireplace surround we used a zellige tile in black to make a more dramatic statement. The colorful artwork was existing to the client, and we really wanted to highlight it which is why the living room was kept more neutral.




We kept the dining room mostly neutral as well so that the artwork would be the highlight, but snuck in a pop of color with the dining chairs!


The powder room is right off the kitchen and was very small. To maximize the space, we did a floating countertop with hanging pendants. To bring some fun into the room, we selected a terrazzo wallpaper.

The kitchen was a full gut because of an awkward layout and not enough storage space. We fully renovated the kitchen using a sustainable cabinet company and went with a natural oak cabinet. The countertops and backsplash are both Calacatta Lago quartz.



For the Master Bedroom and Master Bathroom we used color blocking in both. In the bathroom, we color blocked the zellige tiles to bring some interest to the space. We kept it cohesive in the bedroom with color blocking the two paint colors. To tie the two spaces together, we painted the doors and trim black!



To make the mudroom pop, we went with a deep, rich color that sets a moody tone. The round floor tile added so wonderfully to this aesthetic.


The staircase was outdated and also not super safe for children, so we did new metal balusters with a cool curve to correlate with the entry tile and organic shapes of the new living and dining furniture. We added a custom stair runner from The Carpet Workroom, too!


By juxtaposing both classic and contemporary pieces with bold statements and intrepid artwork throughout, the overall home turned out to be just the name of the project, Victorian Modern.



Photographer: Joyelle West

Contractor: McDonald Contracting

452 views

RECENT POSTS